Steffen Kverneland
Munch
No Comprendo Press

Image alt

Steffen Kvernelands Munch er en av dette århundrets mest hyllede norske tegneserieutgivelser, og har blant annet blitt belønnet med Brageprisen for sakprosa og Kulturdeparte­ mentets tegneseriepris. Boken er et biografisk portrett av Edvard Munch (1863–1944) basert utelukkende på kilder fra kunstnerens samtid, og fortalt i et visuelt språk der karikatur­ tegninger, feltskisser, fotografier, tresnitt og malerier står side om side.

Sammen med sin venn og kollega Lars Fiske opptrer Kverneland selv som figur i boken. Munch starter med en sekvens der de to er på besøk på Munch­museet på Tøyen, hvor ideen om en tegneserie om Munch blir født. Gjennom boken skildrer Kverneland en rekke researchturer hvor han og Fiske oppsøker steder som spilte en sentral rolle i Munchs liv og kunstnerskap. Disse sekvensene fungerer som løpende kommentarer og fotnoter til fortellingen. Historisk nøyaktighet har vært viktig for Kverneland, som i innledningen anslår å ha lest «kilometervis» med Munch­bøker. All dialog som legges i munnen på Munch og hans samtidige, er derfor sitert fra originalkilder.

Visuelt beveger Munch seg mellom flere stilarter, med Kvernelands distinkte strek som den røde tråden som knytter de ulike nivåene av stilisering, naturalisme og pastisj sammen til en helhet. Munchs motivkrets og fargepalett preger tegningene, og Kverneland gjenskaper også flere av maleriene hans – noen ganger i karikert form, andre ganger så presist at man tror det er originalen. Selv om de to kunstnerne har veldig ulike uttrykk, makter Kverneland å tilføre boken en stemning og en nærmest hypnotisk visuell kraft som er umiddelbart gjenkjennelig som munchsk.

Munch er ikke den første tegneserien Kverneland har laget basert på norsk kulturhistorie. Hans første gjennombrudd som tegneserieskaper kom med den satiriske serien Amputerte klassikere (1994–2001), der han harselerte med norsk og internasjonal litteratur. Senere laget han og Lars Fiske Olaf G (2004), om tegneren Olaf Gulbransson (1873–1958), også den iflettet dokumentariske skildringer av researcharbeidet med boken.

I 2018 høstet Kverneland strålende kritikker for En frivillig død, en dypt personlig skildring av sin fars selvmord. Boken ble utropt til en av årets beste av en rekke norske aviser, og ble tildelt gull i kategorien tegneserie under Årets vakreste bøker og prisen Årets tegneserie, som deles ut av Serieteket, Tronsmo bokhandel og Grafill. Kvernelands seneste bok er Slyngel de luxe (2019), en utvidet utgave av den humoristiske selvbiografien Slyngel fra 2002. Kverneland jobber for tiden med boka Brillegeit som er planlagt utgitt høsten 2021.

Munch
Steffen Kverneland (f. 1974)
Utgiver: No Comprendo Press
Format: 180×240 mm, 154 sider