John S. Jamtli
Sabotør: Operasjon muskedunder
Cappelen Damm

Image alt

I Sabotør: Operasjon Muskedunder forteller John S. Jamtli historien om sabotasjeaksjonen mot kraftstasjonen i Glomfjord i Nordland i 1942. Kraftstasjonen og aluminiumsfabrikken den forsynte med strøm, var viktige brikker i det tyske krigs­ maskineriet. En gruppe bestående hovedsakelig av britiske og norske soldater ble sendt av gårde i en fransk ubåt for å sprenge generatorene og rørgatene i luften. Boken følger den unge motstandsmannen Sverre Granlund, som fungerte som kjentmann under den risikable operasjonen, på flukten over grensen til Sverige og videre på det som skulle bli hans siste tokt.

Operasjon Muskedunder er tegnet i en stil som er tydelig inspirert av fransk­belgiske tegneseriealbum. Figurene har karikerte trekk som tydeliggjør følelser og bevegelser, og som er like godt egnet til å skildre action som komikk. Jamtli er en dynamisk forteller og en dyktig fargelegger, og boken har et moderne uttrykk som appellerer til en ung målgruppe. Dette gjør Operasjon Muskedunder til en page­turner der tidskoloritten aldri stjeler oppmerksomheten fra handlingen, men hvor de historiske detaljene ikke desto mindre er til stede når man gransker sidene og rutene.

Sabotør-­prosjektet startet i 2018, med første bok i det som senere har blitt en serie med frittstående fortellinger om norske motstandskjempere og sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig. Den opprinnelige Sabotør tok for seg Osvald­gruppen, og var en røverhistorie fra virkeligheten som kretset rundt en oppdiktet figur som delvis var basert på Jamtlis egen bestefar. I Operasjon Muskedunder er det derimot ingen fiktive elementer, og begivenhetene er skildret slik de utspant seg i virkeligheten.

For tiden jobber Jamtli med et langt mer historiefaglig orientert prosjekt: Sabotør: I skyggen av Tirpitz skildrer aksjonene mot det største slagskipet i den tyske marinen, som ble senket ved Håkøya utenfor Tromsø i 1944. Jamtli har vært involvert i en rekke tegneserieprosjekter som blander virkelighet og fiksjon på kreativt vis. Sammen med et stjerne­ lag av norske tegnere står han bak Dass (2016), en fanden­ ivoldsk og humoristisk skildring av presten og dikteren Petter Dass (1647–1707) i kamp mot mørkets makter. I Norges ninjakommandør – Den sanne historien om Arne Treholt skildrer Jamtli og manusforfatter Alexander Brown den spiondømte forretningsmannen og diplomatens hemmelige eventyr som spirituell kampsportekspert og spesialsoldat, og i Magnus Carlsen og sjakkmorderen forteller de to historien om det norske sjakkessets jakt på en genial seriemorder. Jamtli vant i 2019 Pondusprisen for de to Sabotør­albumene. Jamtlis neste bind i serien, Sabotør: I skyggen av Tirpitz, utgis høsten 2021.

Sabotør: Operasjon muskedunder
John S. Jamtli (f. 1982)
Utgiver: Cappelen Damm
Format: 220×293 mm, 64 sider